The brown house that is inspired by the color of earth and coffee

The use of earth color in home decoration is a trend that is gaining popularity in recent years. Drawing inspiration from the warm, earthy tones found in nature, this architectural approach seeks to create a harmonious connection of the house with the environment. The earthy color evokes a sense of calm and warmth, providing a welcoming and relaxing environment for those who live there. Precisely the choice of this color palette, with the predominance of brown, is one of the characteristics of this fantastic house built in Brazil, precisely, in Mina Gerais: Casa Caffé.

Designed by Carlos Maia, Débora Mendes and Igor Macedo of Tetro Architects, This new home explicitly links the social role of coffee and how this drink can be “an invitation to a long conversation”, which is inspired by the reddish earth and twisted trees of the surrounding landscape. “Casa del Café is a very special one for a couple that loves drinks – like coffee – and that carries out certain steps of the production process in an artisanal way, includes the study on its website

Precisely the work related to making coffee is another of the aspects taken into account for the design of the house and not only in the name of the project. “We asked ourselves how to create a work that could represent the characteristics of coffee”, says Tetro, noting that the quality of the drink depends largely on the location and quality of the soil, as well as the impact of the coffee’s flavor. Fundamental aspects for the correct execution of the work of processing this drink.

Located on a sloping plot of land, it consists of two pavilion structures separated by an internal atrium and surrounded by thick walls of colored concrete. The contrast is evident in the thick concrete walls that frame the structure, uniting the interior and exterior spaces and creating a direct connection to the land. Added to these is the structural lightness of the roofs, the shallow slabs and curves of white concrete that overlook the structures of the two pavilions.

Inside, each pavilion is defined by its use, one social and one intimate. The latter is located at the upper end of the plot and contains three simple rooms next to the parking lot. The entrance leads past the rooms, before turning 90 degrees under a staircase and through an ‘earth corridor’ leading to the social space and a different change of atmosphere.

The open social space includes the kitchen, dining room and living room, as well as a glass wall that opens onto a south-facing terrace. His elevation the house creates an uninterrupted view of the landscape. Between the booths there is one inner courtyard, multi-level garden containingand one of the many existing trees retained and incorporated into the design.

Leave a Comment