Villa Emerald, a residential gem on Lake Garda

Villa Emerald, a residential gem on Lake Garda

His last work The building group is Villa Emerald, a gem of architecture and design, overlooking Lake Garda. The name of the villa refers to the color of the waters in which it is reflected, in a benevolent connection with the panorama and nature.

There private residence Emerald is characterized by the careful choice of colors and fine materials of the finishes, for the great attention to the furnishing components, enriched with elements of art, in a grand union of art and architecture which makes the construction exceptional and unique.

Emerald is a project that yes it fits harmoniously into the morphology of the place and takes full advantage of the hilly rocks in which it grows. In its structure, the villa keeps visible the conical shape of the hills, in a solution of continuity with the landscape and a decentralized position in relation to the trapezoidal plot, designed in such a way as to create a larger and more usable outdoor area, with a large space for the pool and solarium.

The house is laid out with a special ‘boomerang’ shape that favors the frontal view of the lake and a fully glazed interior that runs through the entire living room and master bedroom. With privacy in mind to and from the adjoining properties, the external facade of the property is completely blind, apart from the front door which is accessed via a footpath from the street.

Respecting the layout and character of the terrace, the property extends over three floors, with the ground floor housing the pool area, garden and living room. On the lower level is the access to the road, the maneuvering area and the underground garages, while on the third level created by the roof there is a flat terrace that from the Brescia side of Lake Garda allows you to clearly admire the Sirmione peninsula and the Veronese . coasts.

The building and systems are built with the most modern technologies and with the aim of optimizing energy efficiency according to the CasaClima certification criteria, paying particular attention to thermal insulation and acoustic insulation.

This project was born with the aim of developing a dialogue between architecture and nature, enhancing the enchanting landscape of Garda – he stated Piero Boffa, founder of the studio Boffa Petrone & Partners and Chairman of the Building Group. We tried to incorporate Emerald on the terrace leading to the lake, taking advantage of the plot configuration and the hilly movement to the maximum advantage of respecting the existing volumes and views. Our team of designers is increasingly specialized in this type of intervention that aims to create beauty by making the most of natural and local elements.”.

Emerald is an ornament that evokes elegance, perfection, refinement and these were the key points for the creation of Villa Emerald – notice itinterior designer Kristina Pulaeva. The interior spaces of the villa were designed in collaboration with Elio Sereno Home as a game of contrasts and geometries that reveal an elegant and dynamic atmosphere at the same time. The large glass section enhances the overall concept of the space and allows the rooms to open to the outside and the surrounding landscape. The lights and colors are inspired by the context of the “Mediterranean bush” of Lake Garda, as is the choice of materials dominated by natural elements such as wood and marble, sometimes alternating with industrial-inspired metals for the furnishing accessories, the staircase and some artwork”.

An exemplary renovation, from an abandoned ruin to a modern designer villa

An exemplary renovation, from an abandoned ruin to a modern designer villa

The Tree House (or Casa da Árvore, in Portuguese) is a country house located in the mountainous region of Atibaia, about 80 km north of São Paulo in Brazil. Inside it stands out foruse of standard interior design solutions accompanied by paintings created by the owner two decades ago.

It was this decorative harmony that put it on display to receive it Honorable Mention of the prestigious DNA Paris 2021, in the Interior Design – Renovation section. In addition, it was nominated for ArchDaily Building of the Year in 2020.

The Casa da Árvore project was developed by Candida Tabet Arquitetura studio starting from from a small abandoned house, built in the 1980s, and the attached shed. In those years of abandonment, its walls served as a blank canvas for the owner’s young daughter, later a future student at the School of Fine Arts. This young woman is now the current owner and commissioned the renovation work to create a second home for her, her husband and two daughters.

During the work the owner asked for any intervention kept all the paintings on the walls most of which date from the 2000s. Additionally, to give the space the desired wabi-sabi vibe, the project focused on the concepts of time and nostalgia as the basis of the creative process. With this, the tree house presents an allusion to simplicity and “anti-luxury” in the aesthetic orientation of the project.

In this line, volumetric work is completed with openings and openings, it magically frames the natural light coming in from outside that ties in with the house’s indoor vegetation and murals, resulting in a continuous environment.

The choice of materials saved the simple languages ​​of the Brazilian interior, trying to implement typical solutions of the area thanks to the great thermal performances. Examples include brick walls or colonial ceramic tiles. The stones for the walls were gathered from the very ground around the house.

As can be seen, modern trends, methods and fashions were not taken into account. Instead, unconventional elements and solutions were proposed as the work progressed. In this way the house developed and matured with the ownerby creating a new space built for play, contemplation and movement, bringing joy and provoking continuous discoveries about the architectural solutions and finishes chosen.

After the renovation, completed in 2019, Casa da Árvore has a total of 300 m2 distributed between five suites, kitchen, pantry and open plan lounge and dining room with a large window connected to the terrace, which opens to a valley and mountains.

The result of Casa da Árvore follows the principles and lines of action of Candida Tabet Arquitectura studio. or the combination of architecture, interiors and designbased on material research and attention to detail, given the environment that surrounds the houses.