An exemplary renovation, from an abandoned ruin to a modern designer villa

The Tree House (or Casa da Árvore, in Portuguese) is a country house located in the mountainous region of Atibaia, about 80 km north of São Paulo in Brazil. Inside it stands out foruse of standard interior design solutions accompanied by paintings created by the owner two decades ago.

It was this decorative harmony that put it on display to receive it Honorable Mention of the prestigious DNA Paris 2021, in the Interior Design – Renovation section. In addition, it was nominated for ArchDaily Building of the Year in 2020.

The Casa da Árvore project was developed by Candida Tabet Arquitetura studio starting from from a small abandoned house, built in the 1980s, and the attached shed. In those years of abandonment, its walls served as a blank canvas for the owner’s young daughter, later a future student at the School of Fine Arts. This young woman is now the current owner and commissioned the renovation work to create a second home for her, her husband and two daughters.

During the work the owner asked for any intervention kept all the paintings on the walls most of which date from the 2000s. Additionally, to give the space the desired wabi-sabi vibe, the project focused on the concepts of time and nostalgia as the basis of the creative process. With this, the tree house presents an allusion to simplicity and “anti-luxury” in the aesthetic orientation of the project.

In this line, volumetric work is completed with openings and openings, it magically frames the natural light coming in from outside that ties in with the house’s indoor vegetation and murals, resulting in a continuous environment.

The choice of materials saved the simple languages ​​of the Brazilian interior, trying to implement typical solutions of the area thanks to the great thermal performances. Examples include brick walls or colonial ceramic tiles. The stones for the walls were gathered from the very ground around the house.

As can be seen, modern trends, methods and fashions were not taken into account. Instead, unconventional elements and solutions were proposed as the work progressed. In this way the house developed and matured with the ownerby creating a new space built for play, contemplation and movement, bringing joy and provoking continuous discoveries about the architectural solutions and finishes chosen.

After the renovation, completed in 2019, Casa da Árvore has a total of 300 m2 distributed between five suites, kitchen, pantry and open plan lounge and dining room with a large window connected to the terrace, which opens to a valley and mountains.

The result of Casa da Árvore follows the principles and lines of action of Candida Tabet Arquitectura studio. or the combination of architecture, interiors and designbased on material research and attention to detail, given the environment that surrounds the houses.

Leave a Comment